Založ si blog

Kritika básnického incestu II (Mystifikačná performancia Zlatá vlna 2019 pokračuje)

V závere predchádzajúceho blogu o mystifikačnej performancii Zlatá vlna 2019 som vyslovil domnienku, že táto akcia bude pokračovať. To sa aj potvrdilo – nedávno totiž bola na Facebooku zverejnená udalosť k medzinárodnému literárnemu festivalu Novotvar 2019, ktorý sa uskutoční 9. – 12. 10. 2019. Táto udalosť obsahuje informáciu, že súčasťou festivalu bude aj „slávnostný ceremoniál 1. ročníka národnej ceny za poéziu Zlatá Vlna 2019“, resp. „vyhlásenie 1. ročníka národnej ceny za poéziu Zlatá Vlna“. Aj tento krok potvrdzuje, že ocenenie Zlatá vlna 2019 je dokonale premyslenou mystifikačnou akciou, ktorej cieľom je poukázať na škodlivosť literárneho skupinkárstva a neprípustnosť konfliktu záujmov pri oceňovaní literárnych diel.

Miesto, na ktorom dôjde k vyhláseniu víťaznej básnickej zbierky, je zvolené v súlade s cieľom a zámerom performancie formulovať razantnú kritiku literárnych kamarátšaftov. Festival Novotvar totiž organizujú občianske združenia Novotvar a Vlna. Obe sú organizátorsky spojené aj s fiktívnym ocenením Zlatá vlna 2019. Občianske združenie Vlna je vydavateľom rovnomenného časopisu, ktorý je jedným z organizátorov ocenenia, a občianske združenie Novotvar je ďalším organizátorom ceny. Organizátori teda na slávnostné vyhlásenie víťaznej zbierky využili platformu, ktorú od roku 2016 používajú aj na prezentáciu svojich kmeňových autorov a autoriek.

V prípade prezentácie slovenskej poézie na tomto festivale totiž významnú časť tvoria básnici a poetky publikujúci a publikujúce vo vydavateľstve Vlna. V roku 2016 na festivale vystúpili Zuzana Husárová, Eva Tomkuliaková, Michal Habaj, Michal Tallo (ich zbierky vyšli vo Vlne), ako aj Mária Ferenčuhová, Katarína Kucbelová a Agda Bavi Pain (ich zbierky v dávnejšej minulosti vyšli vo vydavateľstve Drewo a srd, ktoré bolo predchodcom a v súčasnosti je súputníkom vydavateľstva Vlna) – vydavateľsky neboli spriaznení len Peter Cibo a Ivan Štrpka. V roku 2017 sa na festivale prezentovali Zuzana Husárová, Peter Brezňan, Peter Šulej, Michal Habaj, Michal Tallo (Vlna), ako aj Katarína Kucbelová a Nóra Ružičková (Drewo a srd) – vymykali sa len Marcel Lacko a Juliana Sokolová. V roku 2018 sa na festivale predstavili Viliam Nádaskay a Michal Tallo (Vlna), ako aj Mária Ferenčuhová (Drewo a srd) – mimo bola len Veronika Dianišková. Kompletný tohtoročný program festivalu ešte nebol zverejnený – zo slovenských básnikov a poetiek bola avizovaná len Zuzana Husárová, ktorej vo Vlne vyšla zbierka Lucent (2013).

Ako som uviedol v predchádzajúcom blogu, predsedom občianskeho združenia Novotvar je básnik a estetik Peter Brezňan a združenie sídli na adrese básnika a filmového publicistu Michala Talla. Obom vo vydavateľstve Vlna nedávno vyšli básnické zbierky – Brezňanovi zbierka Skúsenosti týchto dní (zvierat) (2017) a Tallovi zbierky Antimita (2016) a Delta (2018). Brezňan a Tallo svoje básnické zbierky publikovali v čase (roky 2017 a 2018), na ktorý sa vzťahuje aj samotné ocenenie Zlatá vlna 2019 a sú teda kandidátmi na zisk ocenenia. Podľa štatútu ocenenia členov poroty menujú organizátori ceny.

Vyvrcholenie tejto mystifikačnej performancie teda sľubuje excelentnú demonštráciu toho, čo som v minulom blogu nazval incestným básnickým oceňovaním. Vlna a Novotvar národnú cenu za poéziu Zlatá vlna 2019 (pomenovanú po jednom z organizátorov) vyhlásia na festivale Novotvar, ktorého názov je identický s názvom druhého organizátora. Toto dokonalé incestné zacyklenie produkuje autentické pocity odporu voči literárnym kamarátšaftom. Zároveň vzbudzuje očakávania, že vyvrcholením performancie bude vyhlásenie zbierky Petra Brezňana alebo Michala Talla za víťazné dielo ceny Zlatá vlna 2019.

Kritika básnického incestu III (Performancia Zlatá vlna 2019 pripravila pôsobivé finále)

04.09.2019

Performancia národná cena za poéziu Zlatá vlna 2019 sa blíži do finále. Nedávno bola zverejnená pätica básnických kníh, ktoré sú kandidátmi na víťaza ocenenia. Zároveň sme sa dozvedeli zloženie poroty tejto fiktívnej ceny. Oba tieto kroky funkčne rozvíjajú mystifikačné podujatie, ktorého cieľom je evokovať neprípustnosť a škodlivosť konfliktu záujmov vo verejnom [...]

Kritika básnického incestu (K národnej cene za poéziu Zlatá vlna 2019)

01.07.2019

Literárne ocenenia sú jedným z tradičných mechanizmov, akým sa vybrané diela vyčleňujú z celkovej literárnej produkcie, získavajú prestíž a relevanciu a zaraďujú sa medzi kandidátov na začlenenie do literárneho kánonu. Literárne ceny sú tak zároveň súčasťou súkolesia, ktorým autori a autorky ocenených diel získavajú symbolický kapitál. Táto dôležitosť [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6615x
Priemerná čítanosť článkov: 2205x

Autor blogu

Kategórie